ADNU

Volg ons ook via:

Coaching jeugdspelers

Coachen

Binnen VV Naaldwijk gebruiken wij bij het aanleren van voetbal een vraag en antwoordspel én moeten de spelers zoveel mogelijk leren eigen keuzes te maken. Het is dus de bedoeling dat de leiders door het stellen van open vragen de spelers na laten denken over de voetbalsituaties. Ook is het belangrijk om de taal van de spelers te spreken en het niet te complex te maken. Uiteraard zijn daarbij een aantal momenten waarop de leider de kans heeft om coachopmerkingen te maken, namelijk voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd, in de rust en na de wedstrijd. Voor meer informatie hierover kunnen de leiders terecht bij Michiel van den Berg of via het e-mail adres:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Begeleiden

Behandel de kinderen gelijk en geef ze allemaal positieve aandacht. Biedt spelers vastigheid in een stabiele omgeving. Leer de spelers respectvol omgaan met medespelers en scheidsrechter. Als leider heb je hierin een voorbeeldrol, de kinderen kopieren vaak het gedrag van de leider, dus zorg dat je altijd een positieve uitstraling hebt langs de lijn en probeer de spelers te motiveren (niet vloeken/schreeuwen). Mocht een speler toch een keer over de schreef gaan, wissel hem dan direct en heb het na de wedstrijd hierover met de ouders. Vergelijk de kinderen niet openlijk met elkaar en beoordeel ze nooit op hun algehele vaardigheden. Zorg ook dat de meisjes in een jongensteam niet onder sneeuwen, maar dat ook zij aan bod komen. Alle spelers moeten binnen onze jeugdopleiding evenveel speeltijd krijgen.

Hieronder een overzicht van een aantal punten die kunnen helpen bij het begeleiden en coachen van jeugdspelers.

Coachen van jeugdvoetballers
Stel jezelf slechts vier vragen over het aanvallen
Stel jezelf vier vragen over het verdedigen
1.       Maken we doelpunten?
2.       Creeren we kansen?
3.       Komen we in de buurt van het doel van de tegenpartij?
4.       Leiden we vaak balverlies?
1.       Maakt de tegenpartij veel doelpunten?
2.       Creëert de tegenpartij veel kansen?
3.       Komt de tegenpartij makkelijk in de buurt van ons doel?
4.       Veroveren we vaak de bal?

5 tips bij het geven van aanwijzingen
1.       Positief formuleren
2.       Juiste woorden en beelden
3.       Wijs ook op sterke punten
4.       Geen oordeel geven over algehele vaardigheden
5.       Vergelijk spelers niet met elkaar

7x positief coachen voor de wedstrijd
- Wees je bewust van je coaching stijl
- Duidelijke afspraken over gewenst gedrag
- Aandacht en zelfvertrouwen geven is heel belangrijk als positieve coach
- Complimenten zijn de basis waarop je dat zelfvertrouwen bouwt
- Een prettige sfeer creëer je zodat speler zich veilig voelen
- Een persoonlijke band, investeer in de relatie met je spelers, zodat je elkaar op moeilijke momenten vind
- Motiveren vooraf doe je vooral door enthousiast te zijn, te zeggen dat je er zin in hebt

3x positief coachen tijdens de wedstrijd
- Gewenst gedrag belonen met een compliment
- Woord én beeld denk steeds aan je uitstraling langs de lijn (niet schreeuwen/vloeken)
- Ongewenst gedrag, wrijf het er niet in als een speler iets minder goed doet, beschouw het aandachtspunt voor de volgende wedstrijd “Geeft niks! Goed geprobeerd”

3x positief coachen in de rust
- Rust is rust, laat de spelers op adem komen, straal optimisme uit bij tegenslag
- Complimenten en tips, wees terughoudend met kritiek, als het nodig is, doe het dan opbouwend
- Simpele en concrete instructies beperk je tot de belangrijkste opmerkingen, dat is de sleutel tot verbetering

6x positief coachen na de wedstrijd
- Verloren? Verliezen heeft voor pupillen weinig betekenis
- Met een goed gevoel naar huis, complimenteer spelers niet alleen voor de prestaties, maar ook voor helpen met opruimen, sportief gedrag vertonen etc.
- Wat extra individuele aandacht elk type speler eist zijn eigen manier van benaderen, probeer jezelf in te denken hoe iedereen is
- Ongewenst gedrag nu is het moment om een speler en zijn ouders respectvol aan te spreken op ongewenst gedrag
- Spelerskaarten spelers voelen zich serieus genomen als je hun ontwikkeling bijhoudt en die af en toe met hun bespreekt (meer info via coördinatoren jeugdopleiding)
- Wat vinden jullie van mij? Durf ouders naar hun mening te vragen over jou als trainer / coach. Neem hun mening serieus en pas zo nodig je aanpak aan