ADNU

Algemene info renovatie

Actuele stand renovatie

status voetbal technische zaken

(Laatste update 8 september 2009)

Een nieuw seizoen en een frisse start. Vanaf oktober is er veel energie in de invulling van de voetbalbeleid en voetbalorganisatie gestoken om deze verder te laten aansluiten bij het vernieuwde beleidsplan van oktober 2007 en de daarbij gedefinieerde organisatiestructuur, waarbij. Bij het vernieuwde voetbalbeleidsplan zijn de hoofdtrainers van de senioren- en de jeugdteams betrokken om kennis te delen, kennis te borgen én om te zorgen dat beleid uitvoerbaar is. Daarbij gaat het om de uiteindelijke uitvoering waarbij samenwerking de sleutel van succes is. Het plan zelf is een hulpmiddel dat als kapstok dient en praktisch begrijpelijk dient te zijn (en geen boekwerk) ter ondersteuning voor de trainers. Dit betreft onder andere waar de accenten dienen te liggen per leeftijdscategorie.

Het afgelopen seizoen was een hectisch jaar, dat we zeker voor wat betreft het eerste van de heren zaterdag (met de tweede degradatie op rij) en de diverse trainerswisselingen niet nogmaals mee willen maken. Uiteindelijk gaan we in het nieuwe seizoen starten met twee nieuwe hoofdtrainers voor de zaterdag en zondag. Met als doel om successen die we in het nog niet eens zo verre verleden hebben gevierd te laten herleven. Vernieuwd is ‘Onder de 23’ dat een voorname rol in de voetbal opleiding zal gaan spelen, waarbij de aansluiting van de heren met de A en B jeugd wordt vergroot.

In lijn met de belangrijkere rol van de dames & meisjes binnen de vereniging is er komend seizoen voor het eerst een dames selectieteam samengesteld, die zal gaan deel nemen aan de KNVB beker en de Fevowest wedstrijden gedurende het seizoen. Daarnaast zal er op dinsdagavonden gerichter aan de voetbalopleiding worden gewerkt. Wel gaan de (vriendinnen) teams nog zonder selectie de competitie in.

Nieuwe is de organisatiestructuur rondom voetbalzaken:

Het hoofd voetbal bewaakt de uitvoering van het voetbaltechnisch beleid en budget, adviseert bestuurslid voetbalzaken over samenstelling trainersstaf, stelt waar nodig verbeteringen voor in samenspraak met de trainers, is aanspreekpunt voor de trainers en stelt (haalbare) doelstellingen vast in samenspraak met de (hoofd)trainers.

De trainers zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het vastgestelde voetbaltechnische beleid en denken mee over verbeteringen. De trainers zijn verantwoordelijk voor het geven van trainingen, opleiden van spelers, samenstellen van teams en coachen van teams.

Het hoofd voetbal heeft veelvuldig overleg met de hoofdleiders, die onder bestuurslid vrijwilligers & activiteiten vallen en dus niet onder de aansturing van het hoofd voetbal. De hoofdleiders zijn belangrijk bij de invulling van de randvoorwaarden. De hoofdleiders zijn aanspreekpunt voor de leiders, initiëren activiteiten, spotten vrijwilligers, verwelkomen nieuwe leden en zien toe op naleving W&N (gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van alle leden en in samenspraak met W&N commissie). Inmiddels zijn de vier hoofdleiders sinds ruim anderhalf jaar een stabiele factor binnen de organisatie.

De keeperstrainer(s) ondersteunen de trainers bij het trainen en coachen van keepers. Eveneens ondersteunend voor voetbalzaken zijn de coördinatoren voor voetbalmaterialen, de coördinator voor de verzorging, fysiotherapeut en de coördinator van de traditionele Open Dag. De wedstrijdsecretaris ondersteunt eveneens, waarbij het bestuurslid wedstrijdzaken onder andere zorgt dat wedstrijdsecretarissen op de hoogte blijven van het laatste (KNVB) nieuws (en regels).

Jack van der Kruk
Bestuurslid Voetbalzaken